Futókomfort újabb korszaka

Saucony Guide 17

Délka čtení: 3 | Szerző: Vencel

A SAUCONY GUIDE 17 a komfort és stabilitás újabb dimenzióját képviseli

Ha megnézzük a Saucony GUIDE tizenhatodik és tizenhetedik változata közötti különbséget, jól látjuk, hogy egy jelentős megváltoztatásról van szó, nem csak a fejlődés természetes eredményéről

A középtalp alakja megváltozott, hangsúlyosabbá vált a rocker és mindkét irányban kiszélesedett a sarokcsúcs. A cipő belsejében lévő stabilizáló elemet eltávolították, és a cipőtalp magasságát két milliméterrel csökkentették. Az enyhe pronációval rendelkező cipőből stabil cipő lett, amely alkalmas a különböző típusú futók számára.

Az új kialakítás komfortot, könnyedséget és sokoldalúságot kínál, különösen hosszabb tréningeken. A földre érkezés kényelmes, mert a széles cipőtalp elősegíti a stabilitást. Továbbá, fáradtság esetén is érezhető a különbség a GUIDE 17 és más modellek között, ami javítja a futóélményt.

A cipő a lépéstől a lábujjhegyig felülmúlhatatlan stabilitással fog meglepni.

 

Felsőrészanyag, felhasznált membrán, légáteresztőség

Már első pillantásra nyilvánvaló, hogy a Saucony GUIDE 17 cipőben nem fogtok túlzottan izzadni. A szellős, légáteresztő és könnyű felsőrész tökéletesen illeszkedik a cipő koncepciójához, amely a stabilitás mellett a könnyedséget is hangsúlyozza. A hatékony szellőzés megakadályozza a láb túlmelegedését, és a kényelmes érzést a hosszú futások során is tudja biztosítani. A perforáció az egész felsőrészen látható, különösen a lábujjak környékén. Az okosan elhelyezett rögzítőpántnak köszönhetően a középtalp felett is szellős marad a felsőrész, ellentétben a szokásos szilárd  anyagúakkal.

A párnázás nem túlzott, a cipő mégis maximális kényelmet nyújt. Az anatómiailag formázott sarokcsésze tökéletesen illeszkedik a sarokhoz. Az enyhe párnázás az első három fűzőnyílásig folytatódik, és a nyelvvel együtt tökéletesen rögzíti a lábat semmiféle kényelmetlenség nélkül. A cipőfűző lapos, szélesebb és enyhén rugalmas, ami még fokozza a kényelmet

A cipő párnázottsága, a talpban felhasznált anyagok

Více pěny, více tlumení. Tímto způsobem charakterizuje nový model značka Saucony na svých stránkách. Možná trochu překvapivě zůstává mezipodešev vyrobena z materiálu PWRRUN, zatímco pěna PWRRUN+ se používá pouze v podrážce (která mimochodem poskytuje extra hustotu a pohodlí). Důvodem je pravděpodobně udržení stability došlapu, což může být pro běžce s vyšší hmotností výhodné, navíc studie naznačují až 85% návratnost energie. Navzdory objemu použitého materiálu se bota stále vyznačuje flexibilitou a torzní tuhostí. Při běhu tak nemáte pocit, že s botou „bojujete“, a i při občasném zrychlení jsou pohodlné. Podle našeho názoru je drop tohoto modelu velmi dobře vyvážený. Šestimilimetrový sklon (o 2 mm nižší než u předchozí verze) od paty ke špičce je stále pohodlný v odrazu a zároveň výrazně podporuje stabilitu došlapu.

A talp bölcső formája nagyon jó, kényelmes átmenetet tesz lehetővé a landolástól a lábujjról történő visszapattanásig, ami sima és természetes. Még akkor is, ha átlép a sarok fölé, a cipő jelentős mértékben elvékonyodik közvetlenül a sarok alatt, amit értékelni fog. A lábfej kádhoz hasonlóan habszivacs alá van támasztva, oldalt átfedve a nagyobb stabilitás érdekében. A sarok alatt valóban 35 mm-es hab van, de a boka magasságában eléri a 60 mm-t, beleértve az átfedést a jobb lábtartás érdekében. A sarok alatti talp szélessége is igen jelentős, tíz és fél centiméterrel, vagyis egy egész centiméterrel szélesebb, mint a másik idei újdonság, az ENDORPHIN SPEED 4 sebességmodell.

Talp, tapadás, viselkedés nedves felületen

A súly minimalizálására tett erőfeszítések a talpon is nyilvánvalóak voltak. Az érintkező gumit csak a cipő kerülete mentén használják, a sarok külső oldalán enyhe megnyúlással, három egymásba illeszkedő háromszög formájában. Minimalista, de funkcionális. Száraz aszfalton a tükröződés teljesen problémamentes, még nedves felületen sem érezzük a tapadás jelentős csökkenését. Talán csak a nedves csempéken, amikor a láb a cipő közepén lévő kő megemelt éléhez "talál", enyhe alulcsúszás észlelhető.

Egyébként egy hónapos tesztelés után sem jelentős a kopás, a talp biztosan nem lesz korlátozó tényező a Saucony GUIDE 17 modellnél. Éppen ellenkezőleg, a műanyag megerősítések vagy átmeneti hidak hiánya jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát. Más márkák modelljeinek korábbi tesztjeiből egyértelműen kiderült, hogy a talpban lévő védetlen hab nem sérült vagy kopott el jelentősen ennél a kialakításnál.