Dobd le a futócipőt

Miért fontos a csepp?

Délka čtení: 2 | Szerző: Vencel

Mit jelent a "drop" a futócipőknél, és miért is olyan fontos?

 

A megfelelő futócipő válogatásakor épp a drop egyik legfontosabb elem, amelyet sajnos gyakran figyelmen kívül hagynak.

De mi is az valójában, és miért fontos? Most bemutatjuk Nektek ennek az elemnek a lényegét.

Mi a drop?

 

Az ún. drop a cipő sarka és orra közötti magasságkülönbség. Egyszerűen fogalmazva a magasság, amellyel a sarok magasabb a lábujjnál. Ezt a paramétert milliméterben mérik, és általában a cipő leírásában szerepel. A drop értéke 0 mm-től (az ún. zero drop) 12 mm-ig vagy annál nagyobb értékig terjed. A zero drop pedig azt jelenti, hogy a cipő sarka és orra egy vonalban van.

Miért fontos a drop?

 

A drop jelentős hatással van arra, hogy az emberi test hogyan reagál a futásra és hogyan bírja a futás okozta ütéseket. A megfelelő drop kiválasztása kulcsfontosságú lehet a futótechnikára, a kényelemre és a sérülések megelőzésére is. Ezek a fő okok, amiért érdemes odafigyelni a drop megfelelő értékére.

  • Futástechnika: Az alacsonyabb drop, például a zero vagy a minimális értékű drop elősegíti a természetesebb futótechnikát, emellett csökkenti az ütőerőt és az ízületekre gyakorolt nyomást is.
  • Futás megközelítés: A magasabb drop olyan futók számára alkalmas, akik futáskor inkább a lábsarokra érkeznek, míg az alacsonyabb drop inkább a láb elülső részét támogatja.
  • Kényelem és sérülésmegelőzés: Megfelelő drop segíthet csökkenteni a sérülésveszélyt, és emellett biztosítja a kényelmesebb futást, figyelembe véve a futó egyéni igényeit és egészségügyi állapotát.

Hogyan osztályozzuk a dropot?

 

A drop-típusok közötti eltérések jelentős hatással vannak a megfelelő futócipő kiválasztására. Az alábbiakban röviden áttekintjük a leggyakrabban használt dropokat:

  • Zero drop (0 mm): A zero droppal rendelkező cipőknél a sarok és a lábujjak egy vonalban vannak. Az olyan futók számára ideálisak, akik előnyben részesítik az elülső lábfejre való érkezést, és továbbá erős futótechnikával rendelkeznek. Ez a típus csökkentheti a sarokra gyakorolt nyomást. Ide tartoznak például az Altra márkájú barefoot típusú cipők vagy az Inov-8 egyes modelljei.
  • Minimális ejtés (1-4 mm): A minimális droppal rendelkező cipők a klasszikus futócipők és a zero drop cipők közötti középutat jelentik. Ezek olyan futók számára alkalmasak, akik fokozatosan térnek át egyre alacsonyabb dropra.
  • Közepes esésű (5-8 mm): A közepes droppal rendelkező cipők a legelterjedtebbek, és gyakran a legtöbb futó számára legelfogadhatóbb választás is. Különféle tréningekre, különféle felületekre alkalmasak.
  • High Drop (9 mm és nagyobb): A magas droppal rendelkező cipők pedig olyan futók számára alkalmasak, akik futáskor leggyakrabban a lábsarokra érkeznek. Ezt a típust gyakran magas szintű tompítású cipőknél lehet találni, amelyek hatékonyan tompítják a földre érkezéskor keletkező ütéseket.

Hogyan válasszunk megfelelő dropot?

 

Egy univerzálisan „legjobb” drop sajnos nincsen, mivel annak választása a futó egyéni igényeitől, futótechnikájáól és preferenciáitól függ. Ennek ellenére, kezdő futóknak a közepes dropú cipők ajánlatosak, de érdemes (fokozatosan, saját tapasztalatuknak és igényeiknek megfelelően) más-más típusokat is kipróbálniuk.

Végül is fontos, hogy beszéljétek át egy szakértővel, vagy próbáljatok ki különböző dropú futócipőmodelleket, hogy megtaláljátok a számotokra ideálisat!