Labdák helyes felfújása

A labda helyes felfújása által, a megfelelő labdapumpa, ill. a kompresszor segítségével, meghosszabbításra kerül a labda élettartama, és stabilizálódnak a labda tulajdonságai.

A labda helyes felfújásához mindig a speciális, a labda belseje meg a labdaszelep károsodását megelőző olajjal bekent szeleptű használandó. A regeneráló olajat elég finoman rá kell cseppeni a tűre vagy a labdaszelepre.

Az is fontos, hogy nem túlméretezett erővel kell behúzni a tűt, és nem szabad használni a deformálódott tűt sem.

A sportlabdák és egyéb más sporteszközök felfújásakor kell tudni, milyen maximális nyomásértékre fújhatók fel. A határnyomás átlépésekor a labda, ill. más sporteszköz megsérülése vagy értékvesztessége fenyeget.

A labdatípustól függő nyomásérték

A szabványos nyomásértéket a gyártó maga határozza meg az illető labdatípus számára. A maximális nyomásérték fel van tüntetve a labda felszínén, ill. a használati utasításban.

Focilabda

A maximális nyomásérték 0,8-1 bar (11-14 PSI).

Röplabda

A maximális nyomásérték 0,3 bar.

Miután elérik a labda szabványos nyomásértékét, 12-24 óráig hagyják formálódni. A soron következő fázis az ún. utánfújás. Ez megint az adott labdatípustól függ. Amikor a helyesen felfújt labda eléri a kívánt méretet, meghosszabbodik az élettartama, és varrásai is védve vannak.

A labda mindig a 15°C feletti hőmérséklettel rendelkező szobában tárolandó, főleg a téli időszakban.