Miért szaunázzunk?

Napjainkban a szaunák gyakorlatilag világszerte elérhetőek. Már évek óta számos rekreációs központ, üdülőhely, fitneszstúdió, szálloda, szépségszalon vagy uszoda kínálja szolgáltatásai között. Többfajta szaunát ismerünk és mindegyikük más-más kezeléstípuson alapul.

  1. Finn szaunák 
  2. Gőzszaunák
  3. Bioszaunák
  4. Infraszaunák
  5. Krioszaunák

 

 

 

A szaunázás népszerűsége folyamatosan növekszik az egész társadalomban, és egyre több ember jön rá arra, milyen életgazdagító és jótékony hatású is lehet. Sőt, egyes intézményekbe rendszeres szaunázók látogatnak, akik minden héten ugyanabban az időpontban szoktak találkozni, miáltal különleges szauna-közösségek alakulnak. Na, most nézzük meg a szaunázás fő előnyeit, és tudjuk meg, miért olyan egészséges!

Stresszoldás

Bizonyított tény, hogy a szaunázás a stressz kezelésében is tud segíteni. Hiszen a szaunában való tartózkodás ahhoz is hozzájárulhat, hogy a belső feszültségeink és szorongásaink jobban és gyorsabban oldódjanak fel.

Légzőszervi megbetegedések megelőzése

A gőz emberi szervezetre való hatásait vizsgáló kutatások során megállapították, hogy a gőzszauna jelentősen hozzájárulhat a felső légúti problémák gyógyításához, az asztma tünetei minimalizálásához, a váladék feloldásához és a torokfájás enyhítéséhez.

Regenerálódás támogatása

A szaunázás az élsportolók regenerálódási folyamatának is elmaradhatatlan része, mert a forró levegő jótékony hatással van az izmokra és ezeknek lazítására. Éppen ezért a regeneráló masszázs előtt egy rövid szaunázás ajánlott.

Immunrendszer erősítése

Az emberi test bizonyos mértékig önmagától is képes megszabadulni a szennyező anyagoktól. A szaunázás azonban jelentősen felgyorsíthatja az egész folyamatot. A levegővel fűtött, meleg szobában a verejtékmirigyek aktiválódnak, és a nemkívánatos anyagok elkezdenek elpárologni a testből. A szaunázás a szívünkre is jótékony hatással van, mert csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, és ezáltal támogatja az egész szív- és érrendszer működését.

Bőrbetegségek enyhítése

A szaunázás serkenti a kollagéntermelést. Továbbá, a forró levegő hatására a nemkívánatos anyagok elpárolognak a bőrfelületről, és így regenerálódik a bőr. Ennek köszönhetően még puhábbá, tápláltabbá és hidratáltabbá válik.