Futás a jobb szexért?

A tanulmányok szerint nem szeretkezünk eleget. Tíz évvel ezelőtt egy átlagos férfi havonta akár hétszer is élvezhette a szexet. Manapság, ugyanazok a tanulmányok szerint, mindössze négy szexuális együttlétre csökkent a havi átlag. Miért van ez így? A válaszok különböznek, de ennek az egyik fő tényezője továbbra is a régi ismerősünk marad – a stressz. Mindannyiunk bizonyos mennyiségű stresszt élünk át naponta. Ez egy teljesen normális, hétköznapi jelenség. Senki sem kerülheti el, és ez így valószínűleg rendben van, mert mindenfajta váratlan helyzetből tanulhatunk valami újat. A komolyabb probléma akkor merül fel, amikor az eseti stresszhelyzetek krónikus, állandó stresszállapottá alakulnak. A partnerünk karjaiban fekszünk, de párhuzamosan más dolgokon gondolkozunk, mint a szexen. A lelkileg megterhelő állapotok, mint például a stressz vagy a szorongás, befolyásolhatják azt is, hogy az agyunk hogyan képes jelezni a test fizikai reakcióját. Például, az erekció esetén épp a stressz és a szorongás zavarhatják meg a módot, ahogyan az agy jeleket küld a pénisznek, hogy lehetővé tegye a fokozott véráramlást.

Mivel oldható meg ez a kellemetlen helyzet? A futással! Hiszen a futás ideális módszert jelent az ún. „kikapcsolódásra”, mert akkor csakis a mozgásokra kell összpontosítanunk, aminek köszönhetően a jelen pillanatban maradhat a figyelmünk. Különféle gondolatok arra, hogy mi volt vagy mi lesz, lassan, de biztosan oldódnak fel. A futás közben az egész testünket – tetőtől talpig – átjárja a vér, és az ember sokkal kellemesebben érzi magát. Ezt mindenekelőtt az erekciós problémákkal küzdő férfiak értékelik pozitívan.

A futás révén növekedhet a magabiztosságunk is, ami szintén pozitív hatással lehet a libidónkra. A kutatások azt mutatják, hogy a sportoló emberek sokkal jobban érzik magukat saját testükben, ami aztán a hálószobában is tükröződik. Ezt megerősíti egy 2013-ban megjelent tanulmány is, amely arról számol be, hogy amikor az antidepresszánst szedő nők   fél órával a szerelmi aktus előtt az aerob-edzést végezték, az antidepresszánsok hatása csökkent, és növekedett a szexuális étvágyuk. Azok a nők gyorsabban izgultak el, és hamarabb érték el az orgazmust, amelyet ráadásul sokkal intenzívebben érezhettek.

2378

Tudjuk tehát, hogy abban is segíthet a futás, hogy a szexuális élményeinket még intenzívebben éljük át. De hogyan futhatunk anélkül, hogy ártsunk saját egészségünknek? Az egészséges és kényelmes futás lényeges alapja a megfelelő cipő kiválasztása. Arról, hogy milyen cipőt válasszanak, és a kínált cipőmodellek közötti különbségekről itt olvashatnak bővebben. A megfelelő cipő kiválasztásához a lábtípus is kulcsfontosságú (a láb befelé, vagy kifelé dől). A részletes lábtípus-diagnosztikát az AD Sport, Broučkova 7150, 76001 Zlín címen tudjuk végezni. Ide kattintva foglalhatnak időpontot.

A kedvenceink közé kétségkívül az Asics GEL-NIMBUS 23 cipőmodell tartozik, amely a lábhegy és a lábsarok alá beépített GEL TM technológiával rendelkezik, amely hatékonyan elnyeli a futás okozta ütéseket. A középtalpban pedig a FLYTEFOAM TM anyag található, amely energikusabb futást ígér. Az ún. GUIDANCE TRUSSTIC TM vezetővonal viszont a stabilitást biztosítja, csökkenti a teljes cipősúlyt és meghosszabbítja a cipő élettartamát. 

Egy másik remek darab a Nike AIR ZOOM PEGASUS 37 W. Ez a cipőmodell nagyon könnyű, rugalmas és ellenálló főleg a különleges Nike React habnak köszönhetően, amely egyaránt a középtalpban található. A talp elülső részében lévő Air Zoom egység megnagyobbításra került, miáltal minden lépéskor még hatékonyabb elrugaszkodásra számíthatnak. Mindenesetre ez a cipőmodell ideális választás a mindennapi futásra!

Nem utolsó sorban az adidas ADIZERO RC 3 cipőmodellt is szeretnénk figyelmükbe ajánlani, amely mind a hosszútávfutásra, mind a rövidtávfutásra alkalmas. A hálóanyagból készült felsőrésszel és a Lightstrike habbal ellátott gumitalppal rendelkezik, amely tompítja a talajfogáskor keletkezett ütéseket.