2492
2497
2496

Hogyan lehet megszabadulni a merev csípőízületi izmoktól?

Valószínűleg mindenki már érezte a csípőízület-, vagy a csípőfájdalmat. Kevesen azonban gondolkodnak többet azon, hogy egyáltalán miért is jelentkeznek efféle fájdalmak. Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a mindennapi fáradtságnak, az öregedésnek vagy különféle sérülések következményeinek tulajdonítsuk őket. Igen, ezek a szempontok bizony jelentős hatással vannak az egészségünkre, de nem háríthatunk rájuk minden felelősséget. Sokkal többet árulhat el az életmódunk, ami a testmozgás és sportolás gyakoriságát illeti. A következő cikkünkben közelebbről nézzük meg, hogy valójában miért is merevedhetnek a csípőízületi izmok, leírjuk őket, és hasznos tippeket adunk Önöknek e kellemetlen fájdalmak megelőzésére.

Az anatómia szempontjából a „csípő” azt a testrészt jelöli, ahol a járó végtag csatlakozik a törzshöz. És mivel az emberi mozgásrendszer az ún. passzív csontvázrendszerből és az aktív izomrendszerből áll, az utóbbira fogunk most koncentrálni. Az ún. csípőízület izmaiközé afarizmok, a csípőhajlító izom, a körteképű izom és a combfeszítő izom tartozik.

 

 

Miért is merevednek ezek a testrészek?

A fent említett izomzat igen hajlamos a megrövidülésre, mert tényleg minden lépésnél használjuk. A futás közben természetesen még nagyobb a terhelés. Eredményeképpen, másnap a csípő- vagy a derékfájdalom jelentkezhet. Egy másik árulkodó jel a futók esetében a futásstílusuk – úgy tűnik, hogy „ülnek” és nem nyújtják lábukat az elrugaszkodási fázisban. Így mondhatjuk, hogy a merev medence és a megrövidült csípőhajlítók lehetetlenné teszik a megfelelő futást vagy edzést, amit ráadásul a nem kívánt fájdalmak is kísérnek. Mindezt ösztönösen kerüljük, ami továbbra különböző izomegyensúlyzavarok kialakulásához vezethet – rosszabb a medencénk dőlése, horpadt a ágyékunk, ezért csak az idő kérdése, hogy mikor teljesen megakadályozza a tréningjeinket az egészségünk.

Mi alapján tudhatjuk meg, hogy a csípőhajlítóink megrövidültek? 

Próbálják ki ezt a diagnosztikai gyakorlatot: feküdjenek le egy megemelt alátétre (pl. az asztalra), a feneküket az alátét szélére helyezve húzzák mindkét lábukat a mellkasukhoz. Ezután lassan engedjék le az egyik lábat. Fontos, hogy a csípőjük és a medencéjük összenyomódjon. Ha a combjuk rézsút felfelé mutat, vagy a combjuk és a sípcsontjuk közötti szög nagyobb 90 foknál, érdemes elkezdeniük a nyújtást.

 

 

2494

Gyakorlatok a csípőízületi izmok nyújtására

Természetesen léteznek alkalmasabb és mindenekelőtt hatékonyabb gyakorlatok is. Az alábbi ötöt választottuk ki, amelyeket a kezdők is el tudnak végezni. Ne felejtsük azonban, hogy mindig csak enyhén nyújtsuk az izmot, soha nem fájdulhat meg!

  1. Előrehajlások törökülésben
  2. Mély guggolás
  3. Nyújtás térdelő helyzetben
  4. Galamb póz 

Po skončení protahování doporučujeme dané svaly lehce promasírovat.

2495