CRAFT

A svéd Craft márka a funkcionális sportruházat készítésére összpontosít. Ezt a sportmárkát 1977-ben, a délnyugat-svédországi Borås nevű városban, a Svédország textilipar központjában, ráadásul, Carolina Cluft, híres svéd többpróbázónak meg hétpróba olimpiai bajnokának szülővárosában, Anders Bengtsson alapította meg.

Bengtsson, a Craft alapítója, egy különleges katonai megrendelésen dolgozott akkoriban. Az volt a feladata, hogy olyan ruházatot fejlesszen ki, amely tökéletesen megvédené a királyi légierő katonáikat a veszélyes fagy ellen, ha esetleg kénytelenek lennének kikatapultálni magukat a vadászrepülőgép pilótafülkéjéből. Abban az esetben hatalmas (akár több mint 50 fokos) megváltozásán menne át a testhőmérsékletük. Ilyen extrém körülmények között nagyon egyszerűen következhet be a kihűlés, mert akkor a testük vizes ruhával van takarva. Bengtsson jól tudta, hogy ha esetleg sikerül majd kifejlesztenie olyan szövetet, amely képes lesz elvezetni a nedvességet kifelé a ruházat belső rétegéből, óriási sikert fog aratni.

Anders fejlesztéséből származó, a katonai tesztelések által inspirált termékek praktikusoknak mutatkoztak és nagyon kívántakká váltak a skandináv sportolók körében. Épp akkor látott napvilágot a Craft of Sweden nevű sportmárka. A „craft” szónak két jelentése van – „a készség” és „az ügyesség”. A funkcionális ruházat első gyártója gyanánt elkezdte alkalmazni a funkcionális, egymásba kapcsolódó háromrétegű konceptust.

Ez a gyártó már 1996 óta három sportágra összpontosít: a sífutásra, a futásra meg a kerékpározásra. A sportmárka negyven éves működése során sok minden megváltozott, a filozófiája viszont ugyanaz maradt: minőségi funkcionális ruházatot kínálni, amely lehetővé teszi a maximális sportteljesítmények nyújtását.